Werkwijze creditcard

De werkwijze van een creditcard
Iedereen weet dat je met een creditcard gemakkelijk, veilig en bijna overal kunt betalen.

Het is een voorbeeld van elektronisch of plastic geld, net zoals bij een PIN-pas. Maar hoe werkt een creditcard eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen van betalen met een creditcard?

Hoe werken creditcards eigenlijk?
De werking van een creditcard is eigenlijk heel eenvoudig. Als je als kaarthouder met je creditcard wilt betalen, haal je de creditcard door de kaartlezer. Deze leest de magnetische strip en koppelt op die manier het plastic kaartje aan jouw account. Van deze account wordt vervolgens het bedrag afgeschreven, op het moment dat je je handtekening zet (vooral vroeger) of, zoals tegenwoordig, je je pincode intoetst. De creditcardmaatschappij krijgt de afrekening van de aankopen die je met je creditcard gedaan hebt. De rekening ontvang je een maand later: je betaalt dan de aankopen die eigenlijk door de creditcardmaatschappij voorgeschoten zijn.

Voordelen van een creditcard
Een creditcard kent veel voordelen: betalen is makkelijk, veilig en kan in vrijwel alle landen ter wereld. Je hebt vaak een bestedingslimiet, maar krijgt ook extra services van de creditcardmaatschappij, zoals een uitgebreide aankoopverzekering of de mogelijkheid om het uitgegeven bedrag gespreid over enkele maanden terug te betalen. Een prepaid creditcard werkt anders, je stort geld op je kaart en hebt dus geen risico op schulden. Het grote voordeel hiervan is dat je je uitgeefgedrag zelf in de hand hebt! De wereldwijde dekking en het betaalgemak zijn met deze creditcards precies hetzelfde als bij de ‘gewone’ creditcards.

Nadelen van een creditcard
Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen aan het gebruik van een creditcard: je betaalt rente voor het geld dat je in feite leent. Je doet nu een aankoop, maar betaalt een maand later. Over die maand wordt rente berekent. Ook betaal je extra voor geldopnames in binnen- en buitenland. Daarnaast betaal je een jaarlijkse bijdrage voor je creditcard. Omdat je leent, worden je gegevens bij aanvraag getoetst bij de BKR. Dit is echter niet het geval bij een prepaid creditcard, waarbij je zelf geld stort. Bij deze creditcard loop je geen risico en betaal je geen rente, omdat je enkel je eigen geld uitgeeft.