Kosten creditcard

Wat kost een creditcard of prepaid creditcard?
De kosten kunnen per creditcard en per aanbieder verschillen. De jaarlijkse bijdrage, de rente, het zijn allemaal verschillen in de kosten voor een creditcard.

Het grootste verschil zit hem echter in de soort kredietkaart: is het een klassieke creditcard of een prepaid creditcard? Voor de actuele prijzen kun je het beste de website van de aanbieder bekijken, maar in dit artikel geven wij alvast een algemeen overzicht. Want wat kost een creditcard eigenlijk?

Een prepaid creditcard?
Het klinkt misschien een beetje raar, maar het is eigenlijk heel simpel: op deze creditcard stort je vooraf geld, waardoor je nooit in de schulden kunt komen. Dit kun je gemakkelijk met IDeal doen, en betalen gaat verder precies zoals met een gewone creditcard. Je betaalt dus geen rente, je sluit geen lening af, dus bij de aanvraag is een BKR-toetsing niet nodig. Met dit type creditcard betaal je dus altijd met je eigen geld. Net zo makkelijk, maar zonder extra kosten en zonder risico.

De kosten van een klassieke creditcard
De kosten verschillen een beetje per aanbieder, maar in principe betaal je altijd voor de aanschaf van de kaart. Daarnaast zijn er de kosten voor de jaarlijkse bijdrage, dit varieert tussen de 25 en de 80 euro. Bij de gewone creditcard komen daar nog kosten bij voor rente, ongeveer tussen de 13 en 16 procent, contante geldopnames en geldopname in het buitenland. Mocht je het openstaande bedrag liever in termijnen willen betalen, dan komen hier nog extra kosten voor rente bij. Bij deze gewone creditcard zitten vaak wel meer voordelen dan bij een prepaid creditcard: zo krijg je bijvoorbeeld een aankoopverzekering, mogelijkheid tot gespreid terugbetalen en, afhankelijk van de kaart, korting bij sommige aankopen, zoals vliegtickets.

De kosten van een prepaid creditcard of debitcard
Bij een prepaid creditcard of debitcard liggen de kosten anders. Vaak betaal je wel voor de aanschaf van de kaart en ook de jaarlijkse bijdrage hoort erbij, maar deze kosten zijn gemiddeld veel lager. De goedkoopste prepaid creditcard heb je al voor 10 euro per jaar! Daarnaast heb je geen extra kosten voor rente of gespreid terugbetalen, omdat dit bij een prepaid creditcard niet aan de orde is. Je kunt hier immers niet rood mee staan en gaat geen lening aan. En geen lening betekent geen rente. Voor een prepaid creditcard betaal je dus veel minder dan voor de klassieke kredietkaart!